Tenisçi Dirseği (lateral epikondilit)
Tenisçi Dirseği Nedenleri Nelerdir ?
Dirseğin dış yanını aşırı sert bir şekilde çarpmak veya ani olarak yapılan ters bir hareket tendonda şişmeye (ödem) ve daha sonrasında yıpranma ve yırtığa neden olabilir. Çoğu zaman neden, sık tekrarlarla yapılan günlük işlerde tendonların zorlanmasıdır. Bunlar ağır ev işleri, bilgisayar kullanımı, spor veya iş kaynaklı hareketler olabilir. Bu hareketler genellikle bir nesneyi kavrama ile birlikte yapılan el bileği hareketleridir (klavye kullanımı, tenis oynamak, tesisat işi, çay doldurmak, bıçakla yemek doğramak gibi).
Tenisçi Dirseği Tedavisi
2)Kortikosteroid (kortizon) iğnesi:Kortizon kuvvetli bir yangı-bastırıcı ilaçtır. Yukarıda adı geçen tedavilerin başarısız olduğu durumda veya ilk tedavi olarak ağrıyan bölgeye enjektör ile uygulanabilir. Toplamda 3 enjeksiyondan fazlası yapılmamalıdır. Bazı yayınlarda sadece enjektör ucu ile kemik çıkıntı delinmekte ve aynı sonuçların alındığı belirtilmektedir.
3)ESWL (şok dalgası) tedavisi: Ultrasonik ses dalgaları ile kirişin kemiğe yapışma yerinde kanlanmanın artışı, iyileşmenin hızlanması ve ağrının ortadan kalkması sağlanır. Hastaların %50-60’ında başarı sağlanabilmektedir.
4)PRP (Protein Rich Plasma) uygulaması:Diğer tedavi yöntemlerine direnç gözlendiğinde veya uzun süreli ağrı ile başvuran hastaların ilk tedavisinde kullanılabilir.
5)Cerrahi tedavi: Nadiren gerek duyulur. Ağrının tüm cerrahi olmayan tedavi yöntemleri denenmesine rağmen 6 ayı aşkın süredir geçmemesi ve günlük işlerin yapılmasını engellemesi durumunda uygulanabilir. Cerrahi temel olarak yıpranmış ve hastalıklı kiriş dokusunun alınması ve bazen dikilmesi işlemlerini içerir. Cerrahi girişim hastalığın yapısına göre klasik veya artroskopik yöntemle uygulanabilir. Cerrahi sonrası tam iyileşmenin sağlanması rehabilitasyon uygulaması dahil ortalama 4-6 ay arası bir süreyi içermektedir.
“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”