El Cerrahisi
Bu bölümde el cerrahi, mikrocerrahi, dirsek ve omuz cerrahisinin resmi tanımını yapmak yerine bu sanatın bizlerde oluşturduğu duygu ve tarihçesini anlatmak istedim. Çoğu birbirine benzer bilgileri diğer sitelerde zaten bulunabilirsiniz.
İhtisasını yapmakta olan ortopedi ve travmatoloji asistanları, hem hastaları hem de hastalıkları tanıdıkları beş yıl süren yolculukları boyunca bir yan dalı daha çok sevdiklerini ve ilgi duyduklarını fark ederler. Benim için bu, el cerrahisi ve üst ekstremite cerrahisi (el, el bileği, dirsek ve omuz) oldu.
El Cerrahı
1993’de, ihtisasımın son yılında iken 3 ay süre ile yurt dışında yaptığım el cerrahisi ve mikrocerrahi asistan rotasyonu sayesinde bu mecradaki (el, el bileği, dirsek ve omuz) yolculuğum başlamış oldu. O dönemde bu mesleği yurt dışında öğrenmek isteyen her arkadaşım gibi yoğun emek harcayarak, sınavlardan geçerek, iki yıl süre ile bu sanatın icra edildiği en önemli merkezlerden birinde; New York’ta yan dal ihtisasımı yapma olanağına eriştim. Littler gibi ilk kuşağın, Beasley gibi ikinci kuşağın ve Hausman gibi üçüncü kuşağın en önemli temsilcileri ile beraber ameliyat yapmak, vaka tartışmak, bilimsel üretime katkıda bulunmak yaşamımda elde ettiğim en önemli ayrıcalıklardan birisiydi diye düşünüyorum.
El Cerrahisi Doktorları
İlk kuşaktan farklı olarak ikinci kuşak el cerrahları, mikrocerrahi tekniklerin kullanılmasına tanık oldular. Bu teknikler temelde optik teknolojisindeki ilerlemelerin tıbbı sürüklemesi sonucu gelişmişti. Yalın göz ile görülemediği için eskiden onarılamayan yaralanmalar büyütme (mikroskop) sayesinde müdahale alanımızın içine girmişti. Travma sonrası vücuttan ayrılan uzuvların dikilmesi (replantasyon) ameliyatının hemen her şehirde sıradan bir cerrahi girişim olarak kabul edilmesi bizi eğiten hocalarımızın ve bizlerin emekleri sayesinde ulaşılmış bir algıdır. Bizim gibi üçüncü kuşak el cerrahları buna ek olarak endoskopik (artroskopi) tekniklerin üst ekstremite cerrahisinde kullanımına tanık oldular. Bu aşama, omuz ve dirsek cerrahisine gönül veren öncü meslektaşlarımızın katkıları sayesinde gerçekleşti.
Gene biyomedikal teknolojideki gelişmelerin tıptaki uzantısı olarak, eklemlerdeki hasarı onarmak için büyütme olanağı veren bir kamera ile teşhis artık daha az travma yaratılarak konabilmekte ve hasarlanmış alan tamir edilebilmekteydi.
Özetle mikrocerrahi ve artroskopik cerrahiyi ayrı birer ihtisas alanı olarak görmemek gerekir. Bunlar, el ve üst ekstremite cerrahisinde en iyi tedavi şeklini sunmak için bilinmesi gereken önemli cerrahi teknik yöntemlerdir.
ÖNEMLİ UYARI
Bu bölümde el cerrahisi konusunda sıklıkla gözlenen hastalıklar hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır. Tıbbın devamlı değişen bir bilim ve zanaat olduğu unutulmamalıdır. Buradaki bilgiler güncel kaynakça ile uyumlu olmakla birlikte bir süre sonra demode veya yanlış olarak değerlendirilebilir. Bir diğer faktör kişisel tecrübelerin yazılara etki etmiş olmasıdır. Tıp sadece bir bilim değil aynı zamanda bir sanattır. Matematiksel doğrulamalar ve denklemler yoktur. Özetle benim için doğru olan bir yaklaşım başka bir hekim arkadaşım tarafından sempati ile karşılanmayabilir. Bu nedenle bilgilendirme sonrası en doğru yaklaşım ilgili hekime muayene olmaktır.
Bir diğer önemli konu görsel içeriklerle ilgilidir. Bazı kavramları daha iyi açıklayabilmek amacı ile cerrahi girişimler esnasında çekilen resimler mevcuttur. Bunların sizi ve özellikle erişkin olmayan kişileri rahatsız etme olasılığı mevcuttur.
Hastalıktan uzak bir yaşam dileği ile …
“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”