GENEL BİLGİLER
El, el bileği ve kollarda (üst ekstremite) gözlenen şişlik, kitle ve yumruların büyük çoğunluğu iyi huyludur (benign). A.B.D’ de yapılan çalışmada, bir el cerrahının meslek hayatı boyunca tanısı atlanmış veya konamamış iki adet kanser (sarkoma) vakası ile karşılaştığı saptanmıştır. Buradan; elde gözlenen kitlelerin büyük çoğunluğunun iyi huylu olduğunu fakat nadir gözlenen kötü huylu kitleler için de hazırlıklı olmamız gerektiği sonucu çıkmaktadır. 

Meslek hayatımızın devamında gözlediğimiz önemli gelişmelerin birçoğu ortopedik onkoloji (kas iskelet sistemi kanserleri) alanında sağlanmıştır. Kemoterapi ve radyoterapi’nin gelişimi ve mikrocerrahi’nin uygulanabilirliği, ekstremite (kol-bacak) koruyucu cerrahinin altın standart olmasını sağlamıştır. Bu sayede amputasyon benzeri cerrahi girişimlerin sayısı oldukça azalmıştır. Günümüzde kas iskelet sistemi kanseri (sarkoma) vakalarının beş yıl süre ile hastalıktan bağışık yaşam oranı % 80’ler dolaylarındadır. Bu oran çok da uzun olmayan bir süre önce %20’ler civarında idi. 

Ganglion (Kistik Higroma) (resim 1)
Tendon (Kiriş) Kılıfının Dev Hücreli Tümörü (resim 2)
Düpüyten Hastalığına Bağlı Avuç İçi Düğümcükleri (Palmar Nodüller) (resim 3)
el-tumoru
el-tumoru-operasyon
elde-tumor-olusmasi
El ve el bileğinde gözlenen kitleler ile ilgili istatistik bilgileri, bize konuyu daha iyi anlamamızda yardımcı olacaktır. İnsan vücudunda oluşan her 200 kötü huylu (malign) kemik tümöründen sadece bir tanesi el ve el bileğinde gözlenmektedir (% 0,5). Her 100 iyi huylu (benign) kemik tümöründen ise altı tanesi el ve el bileğinde gözlenmektedir (% 6). Dolayısı ile el ve el bileğinde kemikte tespit edilen bir kitlenin iyi huylu olma olasılığı kat be kat daha fazladır. İnsan vücudunda oluşan her 100 kötü huylu (malign) yumuşak doku tümöründen sadece dört (%4 ) tanesi el ve el bileğinde gözlenmektedir. Buna karşın her 100 iyi huylu yumuşak doku tümörünün 15’i el ve el bileğinde gözlenmektedir ( % 15). Yumuşak doku tümörlerini ilgilendiren bu istatistiklere el ve el bileğinde en sık gözlenen ganglion, epidermoid kistler ve dupuytren gibi oluşumları kapsamamaktadır, yani gerçek oran çok daha düşüktür.

 “Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”

PAYLAŞ
Önceki İçerikTanı ve Tedavi
Sonraki İçerikEl Tümorleri